Кило, мега, гига, тера, пета, екса, сета, йота, МДААР! – част 1

Предлагам в системата SI да се въведе нова производна мерна единица. Тя може да бъде изразена чрез следното отношение:

(самочувствие*наглост^2)/компетентност

Примерно, ще я кръстим „Николай Василев“, а за краткост да и дадем означението Nv. С нейна помощ ще можем да изразяваме как се отнася самочувствието на даден човек към реалното му покритие, като придаваме значителна тежест и на доброто възпитание.

Според мен е добре всеки да се стреми така да балансира числителя и знаменателя, че да получи стойности близки до 1Nv, или дори по-малки. За съжаление в практиката често се срещат комбинации от много големи стойности в числителя и много малки в знаменателя. В тази връзка, за да може да се работи удобно, след йота може да въведем още една представка – МДААР. Нейният символ ще бъде Мs (тъй като MДААР изписано на английски е MSAAR – Ministry of State Administration and Administrative Reform). Или казано по друг начин:

10^27 Nv = 1 MsNv

След като приключихме с теоретичната част, да пристъпим към по-съществената. Преди време беше организирана дискусия на тема „Приложение на системи с отворен код в държавната администрация”. Няма да навлизам в подробности, предостатъчно се изписа по темата. Аз имах възможността да „участвам“ единствено в нейния он-лайн вариант, който се проведе на http://chat.idg.bg (на този адрес е достъпен и архив, поне на „официалната“ част).

Аз, както и много други хора, зададохме предварителни въпроси. Разбира се – отговори не получихме. Ето кратка извадка от архива на дискусията:

Богомил Шопов: До Николай Василев: Моля, отговорете на предварително зададените въпроси и покажете някакво уважение към хората, които са ги задали, дори ,ако трябва след дискусията.

. . . (никой не обръща внимание на горния призив)

Богомил Шопов: До Николай Василев и до домакините ни: Моля, отговорете на предварително зададените въпроси и покажете някакво уважение към хората, които са ги задали, дори ,ако трябва след дискусията.

Николай Василев: Г-н Шопов, опитах да отговоря на няколко. На кой да отговоря приоритетно?

Мария Малцева: Благодаря, г-н Василев, а ще се ангажирате ли да отговорите на въпросите, които останаха без Вашия отговор до момента, ако ги изпратим чрез пресцентъра, за да ги публикуваме след това?

Николай Василев: Да, на всички въпроси ще отговорим писмено.

Преди няколко дни получихме ето тези отговори. Единствената малка подробност, която ще отбележа е, че това са отговори само на някои от въпросите.

Изчислението на типичната стойностт на едноименната величина за министър Николай Василев оставям като упражнение за читателя.

PS:
Вече разбрали какви приятни събеседници са привържениците на свободния софтуер и след пожънатия огромен успех и приключването на първата, от МДААР нямат търпение да организират втора дискусия. Подробности за това на какво попаднах четейки горната покана очаквайте съвсем скоро в част 2.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *