Кило, мега, гига, тера, пета, екса, сета, йота, МДААР! – част 2

В края на първа част, героят в този сериал тъкмо беше посетил сайта на МДААР и привършил с четенето на поканата.

Съвсем случайно, покрай другото, забелязах и обява за обществена поръчка за доставка на USB памет с оглед пускането в редовна експлоатация на локалната информационна система за заплащане чрез „единен фиш”. Загложди ме любопитството, каква ли ще да е тази система. Дори свалих PDF файла с документацията с надеждата, че там ще има дейтали. Нямаше.

Тук, в кратко лирическо отклонение, искам съвсем искрено да похваля служителите поддържащи сайта на МДААР. Можело значи, да се публикува информация в отворен формат! Дано само не се наложи документацията за поръчката да я чете и министър Василев, че тогава може и да си имат проблеми. Ако сте изпуснали култовата му реплика: „Това писмо все пак бях принуден да напиша на MS Word, за да могат повече хора да го отворят“.

Вече загадката е разбулена, система е описана в Дневник. Ако щете вярвайте, но това беше първата ми мисъл – че ще ги разнасят наоколо „като дискети“! За съжаление съм познал …

По-страшното е, какво може да се види в следната извадка от документацията за поръчката:

–-
РАЗДЕЛ ІV
ТЕХНИЧЕСКА СПЕЦИФИКАЦИЯ
При изпълнението на поръчката е задължително точно спазване на следните
технически параметри:
1. USB – памет с метализиран корпус, капацитет – 256 KB*;
2. USB – памет с метализиран корпус, капацитет – 1 GB;
3. USB – памет, капацитет – 2 GB;
4. USB – памет, капацитет – 4 GB;
5. Удължител за USB – порт, дължина: от 15 до 50 см.
–-
*акцентът е от мен

Предполагам, че автор на този текст е някой от МДААР ИТ експертите. Разбира се, какво е за тях разлика в обема от 1000 пъти – дребна работа. Една проста буквичка, няма да го правим на въпрос, я! Само не знам дали това са същите тези експерти, които избират и софтуера за цялата държавна администрация?

Ще бъде интересно да видим какви памети ще си закупи министерството, при положение, че „е задължително точно спазване на следните технически параметри“! Следователно, не може доставените памети да са по-големи. Друго което ми се стори странно е, че в документа никъде не се споменава количеството на доставката, не знам Дневник откъде са разбрали за 3000 броя.

Ето нещо и за феновете на конспиративни теории. Всичко това е един перфектен план. Всъщност има фирма, която наистина разполага с 256KB USB памети! Цената им е $1000/брой. Тя печели търга съвсем законно, като единствен участник който може да спази техническите изисквания.

За да удържа на обещанието си от първата ми публикация тук, сега за разнообразие ще ви предложа и малко полезна информация. Всъщност SI представите k, M, G, и т. н. никога не са били предназначени за употреба заедно с обеми двоична информация. Дори мерните единици за информация като бит и байт въобще не са част от SI (поне според Уикипедия).

Ситуацията в момента е малко объркана. Примерно дефиницията на IEEE e, че представката мега (или M) означава умножение по 1 000 000 (10^6), освен в случаите когато става въпрос за компютърна памет – тогава умножението е по 1 048 576 (2^20).

В опит да всее ред IEC дефинира двоичните представки киби, меби, гиби (с означения Ki, Mi, Gi) и т.н. Ако искаме да сме напълно точни, когато говорим за битове или байтове уможени по степен на 2 (като например 1024 (2^10), 1 048 576 (2^20)) трябва да използваме тях, вместо съответните им SI аналози, които остават за употреба само и единствено когато имаме предвид умножение кратно на 10^3. Примерно ако искаме да изразим 1 048 576 (2^20) байта, то това е един мебибайт, или 1 MiB, а 1 048 576 (2^20) бита са един мебибит, или 1 Mibit. Съответно 1 000 000 (10^6) байта са един мегабайт, или 1 MB, a 1 000 000 (10^3) бита са един мегабит, или 1 Mbit.

Представките дефинирани от IEC за сега не се радват на голяма популярност. Продължава практиката да се използват SI представки със значение зависимо от контекста. Радващото е, че свободният софтуер както винаги е на първа линия и проекти като Линукс ядрото, GNU core utilities, Pidgin, ifconfig, Gparted и много други вече използват новото много по-ясно означение.


Сложил съм едно копие на документа тук, че първоначалната връзка вече не работи. Вероятно поради посещения от хиляди фирми участници в търга сайта на МДААР изглежаше ето така:

MSAAR site overloaded screenshot

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *