Проблеми с 3G свързаност на Виваком

Използвам мобилен интернет от Виваком, когато прекъсне нещо ADSL-a или пък когато пътувам някъде. На мястото на което работя имаше добър 3G сигнал, над 2Mbit/s скорост на сваляне и съвсем спокойно можех да си върша нещата и през Alcatel x060s модемът. До един момент.

Изведнъж 3G връзката изчезна. Имаше връзка, но само в EDGE/GPRS режим и поради това доста бавна. Обадих се на поддръжката и обясних какъв е проблема. Предположенията варираха от това, че се е повредил модемът/сим картата и какво ли още не, но категорично отрекоха да има или е имало някакви проблеми с 3G клетката. Пратиха ме в офис на Виваком, да тестват картата и модема. Сложиха моята карта в друг модем и той се свърза в 3G, съответно моя модем беше обявен за повреден и ми предложиха да продължа договора с 1 година за да ми дадат нов.

За мен това беше крайно съмнително. Вероятността някак да се повреди само 3G частта на модема е доста малка. Освен това забелязах, че и мобилният ми телефон (HTC G1) също вече не може да се закачи в 3G (аз го бях изключил, уж за пестене на батерия). Сложих карта на Мтел и телефона веднага се сърза в 3G без проблем. Не можех да пробвам същото с модема, защото беше заключен, но любопитството ме глождеше дали ще проработи. В крайна сметка отключих модема и "о, чудо!" с картата на Мтел няма проблем в 3G.

Тъй като вече бях абсолютно убеден, че устойствата ми са наред и проблема е някъде във Виваком пак се обадих на поддръжката. Обясних, че ако ползвам карта на Мтел проблема изчезва и пак попитах дали нямат те някакъв проблем с 3G сигнала, поне да знам каква е причината и да не  се мъча с глупости. Естествено, пак казаха, че при тях всичко си е абсолютно наред.

В по-късен момент, от абсолютно случаен източник  разбрах каква е причината за всичко това. Виваком сменили честотата на  UMTS от 2100 на 900 MHz. Моите устройства поддръжат само 2100. Това направо ме разби. Очаквах, че ако е така, то при първото ми споменаване на проблеми с 3G връзката човека отсреща трябваше да каже – да, ама ние сменихме честотата, вашите устройства работят ли с UMTS на 900 МHz? Дори смятам, че при такава радикална промяна в мрежата потребителите трябваше да бъдат уведомени поне 6 месеца предварително. Още повече, че едното устройство ми е предоставено точно от Виваком и все още не е изтекъл договорът!

В тази връзка вече съм клиент на Мтел за мобилния интернет. Въпреки че в Кърджали Вивател имат повече клетки и по-добро 3G покритие  след тази изцепка просто не можах да се сдържа.

А и според моето проучавне преди две седмици Мтел предлагаха най-добрата оферта – 17.45 лв/месец за 2500МБ + неограничен трафик след това с намалена скорост. Естествено за целта трябва да се абонирате за безмислена карта в Loop. Същата услуга, ако искате само интернета беше над 25 лв/месец. Сега имам още една непотребна Мтел карта в чекмеджето. Освен това в договорите им има противната клауза, че автоматично се подновяват, та ще трябва да внимавам.

Другият вариант – Глобул въобще не го и споменавам. Ако разгледата предишните ми постове (а и следващия, който ще напиша след малко) ще разберете защо. Но и там условията са най-прецакващи. Освен автоматичното подновяване и всички възможни мизерии за тях "неограничен" трафик значи нещо различно от това, което за мен. В договора има ситен текст, че имаш неограничен трафик, ама ако те решат, че нещо много си се поотпуснал с интернета ще ти го отрежат. Та, няма нужда от друг коментар.

Ако и вие се чудите защо не ви работи 3G-то и сте някъде из югозападна България, то вече знаете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *